Our LONGAN HONING

 

Met grote fierheid mogen wij, SASD b.v.b.a. en SAENLUE BEE FARM Limited, ons de pioniers noemen die deze LONGAN honing op de Europese markt brengen. (nooit eerder buiten Azië in deze hoedanigheid en kwaliteit geëxporteerd)
10 Thaise biologische imkers gebundeld onder de naam SAENLUE BEE FARM Limited in ’t kort SBF en onze firma SASD bvba hebben een joint venture gesloten.


Eén om deze monoflorale biologische rauwe honing te promoten, Twee om deze intense smaak longan honing in Europa bekend te maken,. Volgens kenners (laboratorium resultaten, smaak intensiteit, houdbaarheid) misschien wel de beste honing ter wereld doch smaken en kleuren zijn voor ieder individu verschillend.

Sinds 6 jaar zijn we, in overleg met de SBF, bezig met alle voorzieningen zoals een industrieel gebouw voor stockage en botteling volgens de Belgische wetgeving, papieren en documenten op punt te stellen om deze honing een plaats te geven in de bestaande honingsoorten. Spijtiggenoeg moeten sommige documenten elk jaar vernieuwd worden wat kan leiden tot vertragingen in de leveringen.

Wij hebben er alles aangedaan om deze honing in 2018 in België op de markt te brengen, voorzien van alle labels en in alle transparantie voor alle betrokken partijen.

Onze 100 % vervaardigde Monoflorale Biologische Rauwe Vloeibare LONGAN Honing vindt zijn oorsprong enerzijds voor 10% in de gebieden ten noordoosten van Phrae (Thailand) en anderzijds voor 90% ten zuidoosten van Chiang Mai (Thailand) en ten noordoosten van Lamphun (Thailand).

Deze gebieden zijn mede door het warme, vochtige klimaat een bakermat voor onze 3,4 miljard honingbijen populatie en onze Longan boomplantages. Deze Longan bomen hebben een specifiek klimaat nodig, het is enkel in deze gebieden (Phrae en Chiang Mai / Lamphun) dat deze bomen optimaal tot hun recht komen. (optimaal bloeien)

 

Onze velden (118 hectares) liggen ver van alle verkeer, verweg van de stinkende pollutie en verweg van pesticiden en gevaarlijke meststoffen waarmee meer en meer honingbijen met uitsterven worden bedreigd.

Aan biologische honing worden zeer strenge eisen gesteld, zo ook in Thailand. Voor het verkrijgen van het Thaïse bio-Label, doch ook het Europese bio-Label, geldt onder andere dat bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat bronnen van stuifmeel en nectar binnen een straal van drie kilometer bestaan uit biologische gewassen.

Bijen zwermen uit tot een straal van 3 km. De bijenkasten moeten dus in een gebied worden opgesteld waar er in een straal van 5 km zeker geen industrie is, aan niet-biologische landbouw wordt gedaan of in de nabijheid van snelwegen. Spijtiggenoeg vindt men zulke gebieden steeds moeilijker en moeilijker in Europa.

De bijenkasten moeten gemaakt en onderhouden worden met natuurlijke materialen, zoals hout, propolis, was en plantaardige olie. Wij beschikken over +/- 3000 bijenkasten. Een hobby imker beschikt over 6 à 10 bijenkasten.

De bijen overwinteren op hun eigen honing. Ze krijgen dus geen extra suikerwater of chemische behandelingen. Dit geeft onze kwaliteit een BOOST. De honingraten worden geoogst en koud verwerkt. Zo blijven alle waardevolle bestanddelen intact en heeft je honing een intense volle LONGAN smaak. Alles wordt zo manueel mogelijk gedaan, behalve het zwieren. (sommige imkers zwieren met de hand, anderen doen het door middel van een zwierder met motor)

Honing is best prijzig, suikerwater en gewone suiker niet. Deze worden gebruikt in goedkopere honingen … deze kristalliseert al vanaf 3 à 6 maanden (deze worden grotendeels gebruikt in landen zoals China en Taïwan, maar ook in verschillende landen in Zuid- en Midden- Amerika alsook in Europa zoals Roemenië, Bulgarije, Spanje, Hongarije, tot soms in België en Nederland,...) doch wij doen niet aan afbreuk van deze honingen, iedereen koopt wat het beste lijkt voor hem / haar.

Tegenwoordig kiezen ook steeds meer en meer mensen voor biologische monoflorale rauwe honing wegens de puurheid van dit product. Rauwe honing is onverhit en bevat meer vitaminen en mineralen dan gewone honing.

Eveneens hebben laboratia bewezen dat deze honing de prestaties van dieren dermate verhoogd op natuurlijke wijze door de belangrijke aanwezigheid van eiwitten – aminozuren die de weerstand en uithoudingsvermogen danig verbeteren (paarden, duiven, ...)

 

In 2018

begon de oogst rond begin maart (dit is anderhalve maand later dan normaal wegens de verschuiving van jaargetijden, net zoals bij ons) en eindigt begin tot half mei, waar onze 3,4 miljard bijen telkens weer hun nectar en stuifmeel gaan halen en door overdracht van hun speeksel de honing in de honingkasten afgeven. Van eind mei tot eind december worden onze bijen koloniën gevoed door de overgebleven nectar en longan vruchten.

Weet U dat voor 1.000 kg monoflorale (Longan) honing de imker over minimaal 1 hectare (Longan) bloesems moet beschikken.

De Belgische norm is minstens 50% van éénzelfde bloem om monoflorale honing te bekomen. In ons geval werd door het labo (CLCM TH) een percentage van + 95% gemeten afkomstig van dezelfde LONGAN bomen. Laboratorium testen worden momenteel uitgevoerd bij het ILVO om deze monoflorale waarden te bevestigen.
De meeste monoflorale honingen op de Europese markten zijn afkomstig van 50 tot maximum 65% van éénzelfde boom/bloesem/bloem.

De werkwijze dat wordt gevolgd vooraleer deze honing bij jullie aankomt in het atelier of in de rekken is als volgt : De imkers produceren elk hun eigen rauwe biologische monoflorale vloeibare honing. De honing wordt bewaard in vaten in een industrieel gekoeld gebouw bij 18°C.
De honing van elke imker wordt getest in het “Central Food Laboratory (Thailand) Co.Ltd". Chiang Mai Branch, 164/86 Moo 3. Donkaew Maerim, 50180 Chiang Mai, Thailand. In’t kort CLCM TH, net als bij het "ILVO" (Instituut voor Landbouw- en Visserij- Onderzoek) Brusselsesteenweg 370 te 9090 Melle.


Geen enkele honing zal ooit worden gemengd met de honing van een nevenstaande imker. Uit onderzoek is gebleken dat de labo resultaten steeds zo goed als dezelfde zijn voor alle honingen van onze verschillende imkers, niettemin wordt op elk lot honing steeds een volledige labo test uitgevoerd. (in het CLCM TH en het ILVO) Dit is ook verplicht voor en door de Thaise voedingsinspectie eens de honing buiten de Thaïse landgrenzen wordt geëxporteerd en voor het importeren in Europa. >
Nagenoeg gelijktijdig worden deze verschillende lotnummers honing ook getest bij het ILVO. >
De opslag van deze honing wordt gedaan in een gekoelde ruimte te Brugge (maximum 20° C) Boven 22°C verliest de honing veel van zijn enzymen en zijn eigenschappen.

Zolang de labo resultaten van het CLCM TH en het ILVO niet bekend zijn zal er geen enkele gram bij onze klanten worden uitgeleverd. Wij werken zo transparant mogelijk naar onze klanten daarom zullen onze etiketten voorzien zijn van de oorsprong en niet zomaar EU / NON EU, het oogstjaar, het lotnummer, houdbaarheidsdatum, de testen door het CLCM TH en het ILVO, ... , onze naam en onze contact referenties. Ook mogen klanten, mochten ze in de buurt van Phrae of Chiang Mai / Lamphun vertoeven, altijd bij de imkers binnenspringen zonder afspraak. Wij hebben niets te verbergen. Een adreslijst van de imkers kan eenvoudig bekomen worden op aanvraag. De prijs van een honing wordt sterk beinvloedt door verschillende parameters met name : Al dan niet biologisch. Al dan niet monofloraal. (één bloemig) Wat is belangrijk voor een goede honing en hoe de hogere prijs te verantwoorden is : >
Al dan niet van biologische oorsprong>
Hoeveelheid monofloraal>
Al dan niet rauwe honing. (onverhit = meer vitaminen) >
Geen toevoeging van suikerwater of suikers. >
Het etiket met alle specificaties ( = transparantie)

De Thaise Voedingsinspectie is uitermate streng, net als de Belgische Voedingsinspectie (FAVV) als het gaat om voedingsmiddelen die naar West-Europa wordt geëxporteerd.

Eens de testen zijn uitgevoerd en goed bevonden door het CLCM TH en het ILVO wordt de honing verpakt in gepasteuriseerde glazen bokalen (voornamelijk in 250 gram bokalen doch alle andere formaten zijn mogelijk na afspraak) voor verzending naar België (Antwerpen) in gekoelde zeecontainers (max. 20°C) en in de binnenruimte van de boot. Verder per gekoeld transport naar Brugge. Zoals U ziet willen we niets aan het toeval overlaten. Al deze handelingen hebben een prijs maar U moogt er zeker van zijn wanneer U dit product in huis haalt, U kiest voor een kwalitatief TOP PRODUCT.

We zullen elk jaar tijdens maart 10 klanten en leveranciers gratis uitnodigen om samen met ons de verschillende imkers en hun oogst te gaan bekijken. We zullen eveneens aandacht hebben voor de Thaïse cultuur, hun tempels, Thaïs natuurlijk schoon , dit alles met een tolk (Thais – Nederlands/Frans) en een tweetalige gids.